Basis Beeldende Begrippen

ISBN:
978.94.6062.039.3
Auteur: 
Bert Boermans
Vak: 
Kunst beeldend/TeHaTex
Basis Beeldende Begrippen & Art Basics
Niveau: 
Onderbouw mavo
Onderbouw mavo/havo/vwo
Onderbouw havo/vwo
Bovenbouw mavo
Bovenbouw GT
€21,50

NB: Basis Beeldende Begrippen wordt vernieuwd! De nieuwe uitgave is januari 2019 beschikbaar. In het voorjaar verschijnt ook het praktijkboek bij deze uitgave.

 

Basis Beeldende Begrippen is een uitgave voor de onderbouw THV en beschikbaar in folio, op dvd of als online-versie.

De begrippenlijst voor het CSE in het VMBO-T is het uitgangspunt voor de stofomschrijving van het boek en daarmee geschikt voor de onderbouw THV. In Basis Beeldende Begrippen vinden leerlingen de elementaire begrippen op het gebied van beeldende kunst en vormgeving. Met 80 pagina's is het boek bescheiden van opzet.

We realiseren ons dat er er natuurlijk een groot verschil zit in niveaus van leerlingen in klas 1, 2 of 3. Basis Beeldende Begrippen is een boek waaruit de docent de termen en begrippen kiest die aansluiten bij praktische opdrachten. Hoe u het boek inzet is puur afhankelijk van uw jaarprogramma en opdrachten. Het kan daarom goed zijn dat leerlingen in klas 1 op de ene school bezig zijn met begrippen omtrent ruimte en ruimtelijkheid, en dat dit ook het geval is bij leerlingen in klas 3 op een andere school. 

Voorstellingsaspecten, beeldende aspecten en zeggingskracht vormen de kern van Basis Beeldende Begrippen. Daarmee hebben leerlingen een goed handvat om de betekenis van een kunstwerk te kunnen verklaren. 

Basis Beeldende Begrippen is als volgt ingedeeld:

1.  algemene begrippen;
2.  verschijningsvorm (2D en 3D);
3.  voorstellingsaspecten;
4.  zeggingskracht;
5.  functie;
6.  beeldende aspecten;
7.  kunst en cultuur; 
8.  beeldend proces.

Moet u van uw directie bezuinigen op leermiddelen? Wilt u dat uw leerlingen een goede theoretische basis hebben van uw vak? Bedenkt u zelf of met uw collega’s de praktische opdrachten? Dan vinden uw leerlingen in Basis Beeldende Begrippen een goede voorbereiding met betrekking tot de theorie van het vak. De begrippen in het boek zijn gekoppeld aan afwisselende thema's.

Bij elk hoofdstuk van Basis Beeldende Begrippen is een toetsprogramma ontwikkeld: Basis Beeldende Begrippen Toetsen. In totaal gaat het om meer dan 400 toetsvragen.

Sinds kort bestaat Basis Beeldende Begrippen ook in een online-versie, met uitgebreid beeld- en geluidsmateriaal ondersteunend aan de begrippen. Er is ook een dvd-rom bij het boek verkrijgbaar: Basis Beeldende Begrippen dvd-rom. Dezelfde begrippen als in het boek komen daarbij aan bod.

Art Basics
Voor het TTO is Basis Beeldende Begrippen enigszins aangepast en vertaald. Sinds midden 2013 kunt u beschikken over de Engels versie Art Basics.