GS Compact

DE GESCHIEDENISMETHODE SPECIAAL VOOR DE HAVO-LEERLING
Binnenkort ook de vwo-uitgave beschikbaar

GS Compact is een geschiedenismethode die bij uitstek geschikt is voor havo-leerlingen. Ze blinkt uit door de begrijpelijke taal en duidelijke vraagstelling. Dit maakt de methode uitermate geschikt voor leerlingen om zelfstandig door te werken. De structuur is helder en consequent, wat voor leerlingen houvast en duidelijkheid biedt.

In Kenmerkende aspecten is er steeds één pagina tekst waarin het KA wordt behandeld, met daarnaast een pagina met opdrachten. De vragen staan dus naast de tekst, zodat leerlingen antwoorden direct kunnen terugzoeken.

In Historische contexten zijn de alinea’s kort en sluiten die direct aan op de verwerkingsvragen die er onder staan. Met die verwerkingsvragen kunnen de leerlingen, eventueel zelfstandig, de historische contexten stap voor stap doorwerken. Aan het einde van elk hoofdstuk is er een aantal pagina’s met toepassings- en inzichtsvragen. De nieuwe uitgave voor Historische contexten voor het aangepaste eindexamen per 2021 is inmiddels ook beschikbaar.


Soorten vragen in GS Compact
De opdrachtenpagina's in GS Compact bestaan uit drie onderdelen:

1. Kernbegrippen die in het kenmerkende aspect aan bod komen, nogmaals uitgelegd;

2. Verwerkingsvragen, waarmee de leerling de tekst op gerichte wijze leert doornemen en samenvatten;

3. Toepassings- en inzichtsvragen naar aanleiding van bronnen of afbeeldingen, waarmee de leerling oefent met structuurbegrippen. Deze kennen dezelfde stijl als op het centraal eindexamen, zodat leerlingen goed voorbereid het CE in gaan.

Tot slot is er bij Historische contexten nog een hoofdstuk examentraining toegevoegd waarin de verschillende vraagtypen in het examen, de structuurbegrippen en het historisch redeneren aan bod komen. Aan de hand van voorbeeldvragen worden de leerlingen zo nog eens extra getraind voor het examen.

 

Voor docenten
Bij beide uitgaven is ook een docentenhandleiding beschikbaar. Daarin vindt u onder meer de antwoorden op de vragen in het tekstboek, extra bronnenmateriaal en referenties.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen door u in te schrijven voor onze geschiedenisnieuwsbrief