Informatie over dvd's en cd-roms

Onze dvd-roms draaien niet zonder meer op Mac
Ze zijn indertijd ontwikkeld voor Windows omdat pc het meest gebruikte systeem in het onderwijs is/was. Inmiddels is het tij aan het keren merken we. Op Mac de dvd-roms laten draaien kan wel, maar dan moet het programma Parallels zijn geïnstalleerd. Met Parallels kunt u Windows op uw Mac installeren en heeft u de beschikking over een Window-machine. Daarmee heeft u toegang tot onze dvd-roms op uw Mac.

Windows Vista
De dvd-roms zijn getest op xp-sp2 systemen en daar loopt alles prima op. Dat is op 99,9% van de scholen het geldende systeem. Vista zou in principe in een standaardconfiguratie geen problemen moeten geven, maar er zijn grafische kaarten die willen tegensputteren in het geval er twee monitoren worden gebruikt. Momenteel is daar niet veel tegen te doen (DirectX uitschakelen wil wel eens helpen). Er zijn bovendien een hele rij versies in omloop van de home-edition tot Vista-ultimate. Het is ondoenlijk om ze op alles te testen. De ultimate versie doet het in ieder geval.

Systeemeisen stand alone
Multimedia PC met
• dvd-­drive, geluidskaart, speakers;
• beeldscherm, minimale resolutie van 1024 x 768 pixels;
• DirectX‐compatible geluidskaart of geluidssysteem ;
• DirectX 8.0 of beter (Microsoft);
• Flash-­plugin (Adobe).

De Flash­-plugin en DirectX zijn hier gratis te downloaden.

Ziet u rechtsboven in het tabblad ‘info’ geen animatie met het Lambo-logo, dan is de Flash-plugin niet aanwezig op uw systeem, of is ‘actieve inhoud toestaan van cd-rom’ niet ingeschakeld in Internet Explorer in het tabblad ‘Extra> internetopties> geavanceerd’. 
De Flash-plugin en DirectX zijn gratis te downloaden bij respectievelijk Microsoft en Adobe. Voor video maakt het programma gebruik van de standaard Media Player van Windows. Het wijzigen of verwijderen van de hierin geïnstalleerde codecs kan tot storingen leiden. Het programma is compatible met en getest op Windows XP, Windows Vista en Windows 7.0-systemen.

Klacht: problemen met Windows 8. 
De oude versies van de dvd gebruiken de standaard Windows Media Player. Misschien ontbreekt daar een instelling of is die niet geactiveerd. De video’s in de oudere versies zijn mpg2 video’s. Het kan zijn dat die codec niet op de nieuwe 8.1 machine geïnstalleerd staat. Bij onze gloednieuwe 8.1 pro machine met een standaardinstallatie hebben we geen enkel probleem ervaren.

De nieuwe versie van Massacultuur is anders. Deze werkt via de geïnstalleerde browser en de video’s zijn allen Flashvideos die door een klein Flashbestand worden gestart. Flashvideo is een formaat dat door iedere browser wordt herkend (youtube). Let op dat het in de browser toegestaan is flashbestanden te starten vanaf een dvd. In sommige browsers wordt dat uitgezet en kan het programma de Flashvideos niet starten.

Via Windows Media Player is overigens met de volgende stappen eenvoudig te zien wat er geïnstalleerd staat aan codecs. Vergelijk de Win 8.1 met de oude Win 7.0 en je ziet wat ontbreekt. Niet slim en erg af te raden is het domweg installeren van allerlei codec-pakketten. Microsoft waarschuwt daar ook voor op hun website. Het kan de mediaspeler onbruikbaar maken.  Die Media Player heeft overigens een beperkte functionaliteit vergeleken met de versie in Win 7.0.  
Stappen: start de Media Player, klik vervolgens op Help>Over Windows Media Player> Informatie voor technische ondersteuning. Er verschijnt een lijst met geïnstalleerde codecs.

Klacht: de dvd-rom werkt niet of maar ten dele.

  1. Sommige leerlingen geven aan dat hun cd-rom of dvd-rom thuis niet werkt. Vaak ligt dat aan hun pc die door virussen is aangetast. Op school blijkt de foute dvd-rom het dan meteen wel te doen op een willekeurige 'schone' pc. 
  2. Daarnaast hebben we gemerkt dat het niet afspelen van film of geluidsbestanden een codec-probleem is. De mp3's (Satie) in het startscherm kunnen niet afgespeeld worden waardoor de rest blijft hangen en niet door wil starten. Een vergelijking van de geïnstalleerde codecs van het werkende systeem met de niet-werkende geeft meestal aan waar het probleem zit. Via: windows-mediaspeler> Help>over windows mediaspeler>informatie over technische ondersteuning, krijgt u een lijst te zien van alle geïnstalleerde codecs. In de muziekcodecs zal er mogelijk een ontbreken of vervangen zijn door een andere. Vergelijk de lijst en installeer de ontbrekende.
  3. Ook bleek dat Nero (brandprogramma) codecs installeerde die voor storingen zorgt op een aantal computers.

De ART-History-programma's zijn getest op windows 7.0 machines (ultimate en de homeversie) met de gewone mediaspeler en geen extra geïnstalleerde codecs en draaiden daarop probleemloos.

InstalledCodec v1.25 van Nirsoft is een gratis utility die ook laat zien wat er geïnstalleerd staat en waarmee u naar believen codecs aan en uit kunt zetten.

Klacht: videofilmpjes doen het niet of de dvd-rom loopt vast!
Een probleem dat we vaker zijn tegengekomen: we kunnen de filmpjes niet raadplegen op de netwerkcomputers. Als het Klite-Codecpack is geinstalleerd (noodzakelijk voor een heleboel andere filmpjes/websites), zit dat het afspelen van de filmpjes in ART-History in de weg. Onder de knop 'info' op de dvd zelf, kunt u zien of Flash geïnstalleerd is. We adviseren om niet te experimenteren met codecs op uw computer, opdat die niet vervuilen. Codecs kunt je er heel makkelijk op zetten, maar heel moeilijk af krijgen en zelfs dan blijven er restanten achter in de vorm van veranderde parameters.

Alle films op onze dvd-roms en netwerkversies zijn in het mpg1-formaat. Dat is een standaard die in alle Windowsversies normaal afspeelt. Klite zorgt voor problemen met onze mpg-1-filmpjes: Klite is een heel breed Codecpack en dat zelf een aantal codecs voor Mpeg2 installeert. Het vervangt daarbij de standaard mpegcodec van Windows. Daar kunnen onze dvd-roms en netwerkversies niet mee overweg. Windows 7.0 heeft dat probleem niet meer, omdat het veel meer eigen codecs aan boord heeft. Het beste is dus om (op school) alle vreemde Codecpacks te mijden en alles om te zetten naar Windows 7.

Klite is helemaal in te stellen, maar ook dan hoeven de problemen niet van de lucht te zijn. Bij alles wat we ooit probeerden, is het meest succesvolle resultaat geweest dat de films weer keurig afspeelden, maar dat de muziekfiles niet meer naar behoren werkten. Klite valt ook niet gemakkelijk te verwijderen op de normale manier, er blijven allerlei resten achter en de pc keert niet terug naar de oorspronkelijke toestand. 

Ons advies is: verwijder Klite. Gebruik daarvoor de (gratis) Revo Uninstaller. Zet vervolgens (de gratis) FFDshow op de pc en kijk of alles in onze dvd-roms en netwerkversies nu wel werkt en de filmtypes die je ook wilt gebruiken. Doe dat op een werkstation. Maak eventueel eerst een image, zodat je alles terug kunt zetten als je niet tevreden bent met het resultaat.
Veel werk...? Je moest eens weten hoeveel keer we dit gedaan hebben, voor we deze oplossing vonden die met enige regelmaat succes gaf.
We geven geen garantie, maar we hebben zo wel een aantal gebruikers geholpen met hetzelfde probleem.
 
Flashplayer
Animaties spelen via 'Flashplayer'. Of uw Flashspeler correct werkt, kunt u testen door deze files direct aan te klikken op uw cd. De animatie moet dan eenvoudig openen in een aparte Flash-speler, of (en dat is waarschijnlijker) in Internet Explorer.
Mocht dat niet het geval zijn, dan raden we u aan naar deze site te gaan: http://get.adobe.com/flashplayer/ en de speler opnieuw te installeren. U kunt aan de animatie die op uw scherm verschijnt, zien of de speler werkt. Vergeet niet de ‘gratis google toolbar’ uit te vinken als u die niet op uw pc wilt.
Nu moet een los aangeklikte animatie zichtbaar zijn. Mogelijk moet u administrator-rechten hebben in Vista om een en ander te installeren.

Om het probleem van niet werkende Flash-animaties te verhelpen kan het volgende helpen: sommige systeembeheerders zetten de optie 'Actieve inhoud van cd-roms toestaan' in Windows Explorer uit. Oudere dvd's zijn met een oudere versie van Flash gemaakt en de nieuwere Windows-varianten zien die niet als 'veilig' en openen die dus niet zonder die specifieke instelling. De nieuwere dvd's hebben dat probleem niet.

Muziek
De startschermen beginnen allemaal met een muziekje. Als op dat moment de zaak vastloopt, zou Windows DirectSound de dader moeten zijn. Mogelijk dat het installeren van een mp3-codec (het stukje software dat het mogelijk maakt mp3-muziek af te spelen) helpt. Je kunt ‘m hier ophalen:

http://lame.sourceforge.net/
 
Met deze encoder is alle muziek naar mp3 omgezet.

99,8% van de problemen zit hem in DirectX dat niet of niet goed geïnstalleerd is.