Kunst-Actief kgs, leerboek (2018)

ISBN:
978.94.6062.135.2
Auteur: 
Jeanine Belger
Brigitte Fafieanie
Charlotte Vester
Vak: 
Kunst beeldend/TeHaTex
Kunstzinnige vorming (mbo/hbo)
Kunst-Actief
Niveau: 
Bovenbouw mavo
MBO
€33,50

Kunst-Actief, kunstgeschiedenis doorloopt de hele kunstegeschiedenis, van oudheid tot en met de meest recente kunstontwikkelingen, zoals mediakunst en Dutch design.

Deze uitgave is toegankelijk geschreven door docenten die zelf lesgeven aan vmbo-leerlingen. De auteurs weten daardoor wat leerlingen prikkelt, hoe je ze bij de lesstof betrokken houdt, en wat leerlingen voor hun eindexamen of als basiskennis moeten weten. Examenbegrippen staan dikgedrukt en stijlen en stromingen in kleur. Ieder hoofdstuk opent met een beeldpagina, waarop je een tijdlijn vindt, de kernbegrippen van dat hoofdstuk, en een link met de hedendaagse leefwereld van de leerling. Aan het eind van elk hoofdstuk staan de belangrijkste kenmerken van die periode kort samengevat.

Met deze uitgave loop je de hele kunstgeschiedenis langs, op chronologische wijze. De kunst vanaf de oudheid tot de negentiende eeuw wordt in vogelvlucht behandeld. Kunstbeschouwing van de negentiende en twintigste eeuw vormt de kern van het leerboek. De inhoud is als volgt:

 1. Oudheid
 2. Middeleeuwen
 3. Terug naar de klassieken
 4. De natuur in geuren en kleuren
 5. Golvende lijnen
 6. -ismes voor WO I
 7. Tussen de twee wereldoorlogen
 8. -ismes na WO II
 9. Het alledaagse in de kunst
 10. Kunst en de omgeving
 11. Postmodernisme
 12. Identiteit
 13. Protest op straat
 14. Dutch design
 15. Mediakunst

Bij dit leerboek is ook een werkboek beschikbaar, met leuke theoretische en praktische verwerkingsvragen. Er wordt gebruikgemaakt van verschillende werkvormen om de leerling te activeren. Aan het einde van ieder hoofdstuk kunnen leerlingen met de examenbegrippen oefenen. Door middel van QR-codes kunnen leerlingen een extra vraag beantwoorden over een filmpje of geluidsfragment. De antwoorden op het werkboek vindt u in de digitale handleiding.

Auteur Brigitte Fafieanie schreef voor LAMBO's lessenbank een les bij het toegevoegde hoofdstuk Dutch design.

Onder aan deze pagina vindt u enkele voorbeeldpagina's uit de hoofdstukken Oudheid en Dutch design.