Muziek en Meer 3, werkboekje

ISBN:
978.90.77318.35.5
Auteur: 
Jennemieke Snijders
Vak: 
Muziek
Muziek & Meer
Niveau: 
Basisonderwijs
€4,70

Muziek en Meer 3 is een methode voor groep drie in het basisonderwijs. De kern van dit deel is muziek maken, zingen en tekenen op het niveau van de kleuters. De onderwerpen voor groep drie zijn: geluid, de herfst met wind en regen, het circus met olifanten, muzikale clowns, het circuspaard en goochelaars, verkeer en de dierentuin. Deel 3 is ook digitaal beschikbaar.

  • Geluid: welke geluiden hoor je om je heen? Wat is hoog en wat is laag? Waarom heb je oren? 
  • Herfst: wie is Frekie de Eekhoorn? Hoe klinkt een hoge noot? Wie luistert wel eens naar de regen? Hoor je een snelle of langzame spin?
  • Circus: hoor je het verschil tussen de dikke olifant en het piepkleine muisje? Hoe voelt de clown zich? Welke goocheltrucs tovert de goochelaar uit zijn hoed? 
  • Verkeer: welke geluiden hoor je in de stad? Wat is het verschil tussen snel en langzaam? Hoe hoog gaat het vliegtuig?
  • Dierentuin: welk dier hoor je? Hoe klinkt een korte klank? Welke vis hoort bij het luisterfragment? wie is Japie Apie?

De nadruk ligt op de muzikale ontwikkeling van de leerling en op het ervaren van muziek. De leerling komt voornamelijk aan het zingen, spelen en bewegen. Dit wordt afgewisseld met het maken van klassikale opdrachten en muzikale spelletjes, gerelateerd aan het hoofdstukthema. Dit groepswerk is de kern van de delen 3 en 4. Daarnaast leert de leerling met het leerlingenboek te werken. De opdrachten in het leerlingenboek zijn gericht op het kennismaken met de muzikale parameters (hard-zacht, kort-lang, snel-langzaam). Geconcentreerd luistergedrag wordt getraind door middel van gerichte luisteropdrachten. De creativiteit wordt gestimuleerd door het maken van eenvoudige ontwerpopdrachtjes.