Muziek en Meer 4, werkboekje

ISBN:
978.90.77318.34.8
Auteur: 
Jennemieke Snijders
Vak: 
Muziek
Muziek & Meer
Niveau: 
Basisonderwijs
€4,70

Muziek en meer 4  is een muziekmethode voor groep vier van het basisonderwijs. Onderwerpen die behandeld worden zijn: sprookjes, speeltuin, Arabische muziek en slaginstrumenten. Muziek en Meer 4 is ook digitaal beschikbaar.

In groep vier komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Sprookjes: vind je het geluidsspoor terug? Kun je het erwtjesspeelstuk spelen? Hoor je Klein Duimpje met of zonder Zevenmijlslaarzen? Herken je Roodkapje of de grote boze wolf in de muziek?
  • Speeltuin: waarvan gaat je hart sneller kloppen? Hoe klinkt de speeltuinrap? Welke achtbaan hoor je?
  • Arabische muziek: hoe viert Rayya een geboortefeest? Kun je dansen als een buikdanseres? Welke Arabische muziekinstrumenten hoor je en krijg je de kamelen overeind tijdens de kamelendans?
  • Slaginstrumenten: wat is een slaginstrument? Kun je een slaginstrument bespelen? Wat is de slaginstrumentenrock en kun je een ritme imiteren?
  • Vakantie: kun je de weg naar huis terugvinden? Hoe klinkt 'ja' in het Spaans? Wie is Miep Muzikant en welke muziek hoort bij welke campinggast?

De nadruk ligt op de muzikale ontwikkeling van de leerling en op het ervaren van muziek.
De leerling komt voornamelijk aan het zingen, spelen en bewegen. Dit wordt afgewisseld met het maken van klassikale opdrachten en muzikale spelletjes, gerelateerd aan het hoofdstukthema. Dit groepswerk is de kern van de delen 3 en 4. Daarnaast leert de leerling met het leerlingenboek te werken.

De opdrachten in het leerlingenboek zijn gericht op het kennismaken met de muzikale parameters (hard-zacht, kort-lang, snel-langzaam). Geconcentreerd luistergedrag wordt getraind door middel van gerichte luisteropdrachten. De creativiteit wordt gestimuleerd door het maken van eenvoudige ontwerpopdrachtjes.