Plat-Vorm 3 (thv), leerboek

ISBN:
978.90.74119.88.7
Auteur: 
Bert Boermans
Hemmie Oudsen
Piet den Hertog
Vak: 
Kunst beeldend/TeHaTex
Plat-Vorm
Niveau: 
Onderbouw mavo
Onderbouw mavo/havo/vwo
Onderbouw havo/vwo
€19,25

In Plat-Vorm 3 voor beeldende vormgeving worden vijf thema's aangeboden. De inhoud sluit goed aan op de leerstof in de bovenbouw van havo en vwo.

Thema's in Plat-Vorm 3

  • Mensfiguur
  • Stilleven
  • Landschap
  • Portret
  • Bouwen

Kunstgeschiedenis in Plat-Vorm 3
De kunstbeschouwing komt in dit deel gedoseerd en op thematische wijze ter sprake. Doel is de leerlingen enige kennis aan te bieden van de verschillende stijlen en kunstenaars in de beeldende kunst. Daarbij gaat het om het kennen en herkennen van stijlperioden in de geschiedenis van de beeldende kunst in Europa. Beeldende kunst is in Plat-Vorm, deel 1 en deel 2 steeds in de laatste rubriek van elk hoofdstuk te vinden. De leerstof wordt daarin themagebonden aangeboden. Plat-Vorm 3 breekt met deze lijn, doordat de ontwikkeling in de kunstgeschiedenis centraal staat. De presentatie van de ontwikkeling in de westerse beeldende kunst is evenredig verdeeld over de eerste vier hoofdstukken. In het laatste gedeelte van elk van de vier hoofdstukken wordt telkens een overzicht en presentatie geboden van stijlen binnen de kunstgeschiedenis.
Hoofdstuk 5 van Plat-Vorm gaat over architectuur. In dat hoofdstuk vinden de leerlingen dan ook een beknopt overzicht van de stijl- en technische ontwikkelingen op het gebied van de bouwkunst.

Zelfstandigheid
Plat-Vorm, deel 3 bouwt voort op de ervaringen uit de eerste delen. Doel van deel 3 is het aanbieden van een ruime keuze aan beeldende informatie en daaraan gekoppelde problemen. Er wordt een groter beroep gedaan op de zelfstandigheid van leerlingen. De afbeeldingen, teksten, vragen, opdrachten en technische informatie zijn te vinden in het leerboek. Opdrachten en vragen staan bij de leerstof in het desbetreffende hoofdstuk. Aanvullende informatie kunnen leerlingen zelf vinden als ze een opdracht uitwerken.

Drie invalshoeken per hoofdstuk
Evenals in deel 1 & 2 wordt de leerstof in Plat-Vorm 3 vanuit drie verschillende invalshoeken aangeboden:

  • westerse cultuur;
  • multicultureel;
  • kunsthistorisch.