Diversiteit en inclusie bij LAMBO

Afbeelding
Fresco van een vrouw met wastablet en stylus (soms Sappho genoemd) uit Pompeii.

Inclusief en incompleet
Het lastige aan een statement als dit, is dat er altijd een risico in zit dat we iets over het hoofd zien. Als dat zo is, laat het ons dan vooral weten. Alle reacties en verbeteringen ontvangen we met open armen. Zo blijven we scherp en wordt het een levend document; een constante reminder aan onze intenties en doelen. Dus heb je een vraag over onze website of een van onze uitgaven, een suggestie voor een verbetering, of mis je iets en heb je een mooie toevoeging voor onderstaande lijsten en documenten? Mail dan naar: redactie@lambo.nl.

Lijst met links & leestips van LAMBO
Aangezien we boeken maken, weten wij als geen ander hoe belangrijk woorden zijn. Onze zorg voor woorden zetten we ook graag om in daden. We zijn constant bezig met het herzien van onze uitgaven: om ze up-to-date te houden met de nieuwste inzichten uit de (kunst)geschiedenis, maar ook om ze steeds inclusiever te maken, meer diverse voorbeelden te tonen en meer verschillende verhalen te vertellen. Daarbij gebruiken we een aantal bronnen, die we graag met jullie delen: bekijk onze lijst van links & leestips.

Afbeelding
Wandschildering met een klerk uit de tombe van Nebamun.

Bewuste woord- en beeldkeuze
Bij de redactie maken we gebruik van een lijst van vervangende termen, geïnspireerd op de bovenstaande bronnen en de uitgave Woorden doen ertoe: Een incomplete gids voor woordkeuze binnen de culturele sector van het Nationaal Museum van Wereldculturen. Wanneer we een verbetering vinden, voegen we die toe aan de lijst. Daarnaast hebben we voor onze uitgaven een aantal richtlijnen voor inclusief taalgebruik en divers beeldgebruik opgesteld. Je kunt de lijst downloaden door op de knop hieronder te klikken. Ook handig voor gesprekken in de klas!

Afbeelding
Een voorbeeld van het OpenDyslexic lettertype.

Toegankelijkheid
Heb je dyslexie, een visuele beperking, of moeite met lezen? Dan kun je een schermlezer (screenreader) gebruiken om onze online-uitgaven voor te laten lezen. We hebben er een aantal getest, van de browserextensies Read Aloud voor Google Chrome en Mozilla Firefox weten we dat ze werken bij onze uitgaven. Gebruik je een Mac met Safari? Je kunt Siri gebruiken als schermlezer. Gebruik je liever een dyslexievriendelijk lettertype om onze uitgaven makkelijker te kunnen lezen? Dan kun je bijvoorbeeld de extensie OpenDyslexic gebruiken (zie hiernaast). Heb je hier vragen over, of kom je er toch niet uit? Of heb je hulp nodig bij een andere beperking? Neem dan contact met ons op via administratie@lambo.nl.

Afbeelding
Utagawa Kunisada, 'Ambachtsmensen' uit de serie 'Een recente parodie op de vier klassen' (1857).

Duurzaamheid
Aan alle leerlingen gunnen wij niet alleen de beste lesmethoden, maar ook een groene en gezonde omgeving om in op te groeien. Daarom worden onze boeken allemaal bij lokale ondernemers in Nederland gedrukt met groene stroom, en gebruiken we biologisch afbreekbare inkt op FSC-mix gecertificeerd papier. Ook laten we onze boeken in kleine oplagen drukken, zodat er zo weinig mogelijk materiaal verspild wordt.