Docenteninstructies online-uitgaven

Een account voor uzelf aanmaken voor online-uitgaven
Wanneer u voor het eerst gebruik wilt maken van de online-uitgaven op www.lambo.nl, dient u deze eerst te bestellen. Dat doet u door een of meerdere online-uitgaven aan uw winkelmandje toe te voegen via de webshop.

Let op: wanneer u ook voor uw leerlingen een licentie wenst af te sluiten, kunt u het beste hier direct het totale benodigde aantal licenties bestellen.

U hoeft niet direct af te rekenen, maar kunt ook op naam van uw school of instelling bestellen. Dan ontvangt uw school achteraf een factuur, terwijl u al gebruik kunt maken van de licenties. Vul dan a.u.b. wel direct het juiste e-mailadres van de financiële administratie van uw school in bij het bestellen.

Alle licenties zijn geldig voor één schooljaar (1 augustus t/m 31 juli) en voor één persoon (docent of leerling). 

 

De online-uitgaven gebruiken
Wanneer u de licenties heeft besteld en het bestelproces heeft afgerond, heeft u direct beschikking over alle licenties. Deze vindt u door in te loggen in uw account via www.lambo.nl/user. Gaat u naar uw dashboard, dan krijgt u een overzicht van de door u afgenomen licenties. U opent de online-uitgave door te klikken op de groene knop, ‘Open deze uitgave’. De uitgave opent dan in een nieuw scherm of tabblad.

Dashboard1.jpg

Dashboard2.jpgRechtsbovenaan ziet u een grijs leerlingenoverzicht met het aantal aan uw account toegevoegde leerlingen, hoeveel licenties u voor hen beschikbaar heeft, hoeveel er reeds aan hen gekoppeld zijn, en welke leerlingen op dit moment online zijn. Als u voor het eerst inlogt, zullen al deze gegevens op nul staan. 

 

Leerlingen toevoegen aan uw account
Om leerlingen toegang te geven tot een of meerdere door u bestelde online-uitgaven, dient u allereerst deze leerlingen toe te voegen aan uw
account. Hiervoor gaat u naar het tabje ‘Leerlingen’ of naar ‘Leerlingen beheren’ in het grijze kader op uw dashboard. 

Daar heeft u bovenaan de pagina al direct de keuze om leerlingen handmatig toe te voegen of via een .xls, .xlsx of .csv-bestand, door leerlingen te importeren. In het laatste geval dient u het template te downloaden en invullen

Leerlingen1.jpg

Bij beide opties heeft u alleen de voor-, achternaam en het e-mailadres van de leerling nodig; de overige informatie (zoals klas en vak) is niet verplicht. U hoeft dus ook nog niet in het template in te vullen aan welke licenties u de leerlingen wilt koppelen - dit doet u gemakkelijk bij de volgende stap. U kunt de door u ingevulde leerlinggegevens ook weer downloaden vanuit uw account.

Let op: als u een foutmelding krijgt bij het importeren van een Excel- of csv-bestand ligt dat zeer waarschijnlijk aan dat er speciale tekens in het bestand staan. Namen en e-mailadressen met accenten worden niet geaccepteerd en dienen dus zonder accent te worden geschreven. Voorbeeld: ‘Daniël Tomé’ wordt dus ‘Daniel Tome’.

Bij het aanmaken van de account ontvangt uw leerling automatisch een e-mail met een link om hun wachtwoord in te stellen. Deze email kan soms in de spambox terecht komen; dit ligt aan de beveiliging van de schoolmail. Wanneer de leerlingen deze link aanklikken dienen zij eerst hun wachtwoord in te stellen alvorens ze bij de online-uitgaven kunnen. Proberen ze toch direct naar de online-uitgaven te gaan, dan krijgen ze een foutmelding. 

Heeft uw leerling geen e-mail ontvangen met inloginstructies? Dan kan hij/zij zelf haar account in door een nieuw wachtwoord aan te vragen. Hij/Zij vult bij Inloggen > Wachtwoord vergeten (http://www.lambo.nl/user/password) het e-mailadres in waarmee u als docent hem/haar aan uw account heeft toegevoegd.

 

Leerlingen koppelen aan een of meerdere licenties
Om leerlingen toegang te geven tot een of meerdere door u bestelde online-uitgaven, gaat u naar het tabje ‘Leerlingen’ of naar ‘Leerlingen beheren’ vanuit uw dashboard. U komt dan op de pagina waar u meerdere aan leerlingen gerelateerde acties uit kunt voeren, te weten:

  • Leerlingen toevoegen (handmatig of per Excel; zie de uitleg hierboven)
  • Leerlingen zoeken d.m.v. filters
  • Geactiveerde leerlingen deactiveren
  • Geblokkeerde leerlingen activeren
  • Leerlingen koppelen aan licentie(s)
  • Een export in CSV maken van de door u toegevoegde leerlingen

U koppelt een of meerdere leerlingen aan een of meerdere licenties door de gewenste leerlingen aan te vinken, de bewerking ‘Leerling(en) aan licentie(s) koppelen’ te kiezen in het dropdown-menu en op de groene knop ‘uitvoeren’ te klikken. In het volgende scherm kunt u dan kiezen aan welke licentie(s) u de geselecteerde leerlingen wilt koppelen. Dan klikt u op ‘volgende’ en in het laatste scherm op ‘bevestigen’, en vanaf dan hebben de leerlingen toegang tot de door u geselecteerde online-uitgave(n). Let op: het kan tot 15 minuten duren voordat de leerling ook daadwerkelijk toegang heeft tot de online-uitgave(n). 

Leerlingen2.jpg

Meer of andere online-uitgaven bestellen
Wanneer u reeds een of meerdere online-uitgaven besteld heeft maar er nog meer wilt (van dezelfde of van andere), voor uzelf of voor uw leerlingen, dan kunt u deze in de webshop bestellen. Als u ingelogd bent met uw account worden ze direct na het betaalproces aan uw dashboard toegevoegd. 


Koppeling met uw ELO
Wilt u dat u en uw leerlingen rechtstreeks vanuit uw ELO kunnen inloggen bij LAMBO? Dat is mogelijk dankzij een koppeling van Kennisnet/Entrée. Lees hier hoe u deze kunt realiseren.