Docenteninstructies online-uitgaven

Een account voor uzelf aanmaken voor online-uitgaven
Wanneer u voor het eerst gebruik wilt maken van de online-uitgaven op www.lambo.nl, dient u deze eerst te bestellen. Dat doet u door een of meerdere online-uitgaven aan uw winkelmandje toe te voegen via de webshop.

Let op: wanneer u ook voor uw leerlingen een licentie wenst af te sluiten, kunt u het beste hier direct het totale benodigde aantal licenties bestellen.

U hoeft niet direct af te rekenen, maar kunt ook op naam van uw school of instelling bestellen. Dan ontvangt uw school achteraf een factuur, terwijl u al gebruik kunt maken van de licenties. Vul dan a.u.b. wel direct het juiste e-mailadres van de financiële administratie van uw school in bij het bestellen.

Alle licenties zijn geldig voor één schooljaar (1 augustus t/m 31 juli) en voor één persoon (docent of leerling). 

 

De online-uitgaven gebruiken
Wanneer u de licenties heeft besteld en het bestelproces heeft afgerond, heeft u direct beschikking over alle licenties. Deze vindt u door in te loggen in uw account via www.lambo.nl/user. Gaat u naar uw dashboard, dan krijgt u een overzicht van de door u afgenomen licenties. U opent de online-uitgave door te klikken op de groene knop, ‘Open deze uitgave’. De uitgave opent dan in een nieuw scherm of tabblad.

Dashboard1.jpg

Rechtsbovenaan ziet u een grijs leerlingenoverzicht met het aantal aan uw account toegevoegde leerlingen en welke leerlingen op dit moment online zijn. Als u voor het eerst inlogt, zullen al deze gegevens op nul staan. 

 

Leerlingen toevoegen aan uw account
Om leerlingen toegang te geven tot een of meerdere door u bestelde online-uitgaven, dient u allereerst deze leerlingen toe te voegen aan uw account. Hiervoor gaat u naar het tabje ‘Leerlingen’ of naar ‘Leerlingen beheren’ in het grijze kader op uw dashboard. 

Daar heeft u bovenaan de pagina al direct de keuze om leerlingen handmatig toe te voegen of via een .xls, .xlsx of .csv-bestand, door leerlingen te importeren. In het laatste geval dient u het template te downloaden en invullen

Leerlingen1.jpg

Bij beide opties heeft u alleen de voor-, achternaam en het e-mailadres van de leerling nodig; de overige informatie (zoals klas en vak) is niet verplicht. U hoeft dus ook nog niet in het template in te vullen aan welke licenties u de leerlingen wilt koppelen - dit doet u gemakkelijk bij de volgende stap. U kunt de door u ingevulde leerlinggegevens ook weer downloaden vanuit uw account.

Let op: als u een foutmelding krijgt bij het importeren van een Excel- of csv-bestand zijn, controleer dan het volgde:

  1. Staan er speciale tekens in het bestand? Namen en e-mailadressen met accenten worden niet geaccepteerd en dienen dus zonder accent te worden geschreven. Voorbeeld: ‘Daniël Tomé’ wordt dus ‘Daniel Tome’.
  2. Staan er leerlingen in het bestand die al een account op onze website hebben? (bijvoorbeeld bij een van uw collega's) Een mailadres kan maar één keer gebruikt worden

Bij het aanmaken van de account ontvangt uw leerling automatisch een e-mail met een link om hun wachtwoord in te stellen. Deze e-mail kan soms in de spambox terecht komen; dit ligt aan de beveiliging van de mail. Wanneer de leerlingen deze link aanklikken dienen zij eerst hun wachtwoord in te stellen alvorens ze bij de online-uitgaven kunnen. Proberen ze toch direct naar de online-uitgaven te gaan, dan krijgen ze een foutmelding. 

Heeft uw leerling geen e-mail ontvangen met inloginstructies? Dan kan hij/zij zelf haar account in door een nieuw wachtwoord aan te vragen. Hij/Zij vult bij Inloggen > Wachtwoord vergeten (http://www.lambo.nl/user/password) het e-mailadres in waarmee u als docent hem/haar aan uw account heeft toegevoegd.

 

Leerlingen koppelen aan een of meerdere licenties
Om leerlingen toegang te geven tot een of meerdere door u bestelde online-uitgaven, gaat u naar het tabje ‘Leerlingen’ of naar ‘Leerlingen beheren’ vanuit uw dashboard. U komt dan op de pagina waar u meerdere aan leerlingen gerelateerde acties uit kunt voeren, te weten:

  • Leerlingen toevoegen (handmatig of per Excel; zie de uitleg hierboven)
  • Leerlingen zoeken d.m.v. filters
  • Geactiveerde leerlingen deactiveren
  • Geblokkeerde leerlingen activeren
  • Leerlingen koppelen aan licentie(s)
  • Een export in CSV maken van de door u toegevoegde leerlingen

U koppelt een of meerdere leerlingen aan een of meerdere licenties door de gewenste leerlingen aan te vinken, de bewerking ‘Leerling(en) aan licentie(s) koppelen’ te kiezen in het dropdown-menu en op de groene knop ‘uitvoeren’ te klikken. In het volgende scherm kunt u kiezen aan welke licentie(s) u de geselecteerde leerlingen wilt koppelen. Dan klikt u op ‘volgende’ en in het laatste scherm op ‘bevestigen’, en vanaf dan hebben de leerlingen toegang tot de door u geselecteerde online-uitgave(n). Let op: het kan tot 15 minuten duren voordat de leerling ook daadwerkelijk toegang heeft tot de online-uitgave(n). 

Leerlingen2.jpg

Meer of andere online-uitgaven bestellen
Wanneer u reeds een of meerdere online-uitgaven besteld heeft maar er nog meer wilt (van dezelfde of van andere), voor uzelf of voor uw leerlingen, dan kunt u deze in de webshop bestellen. Als u ingelogd bent met uw account worden ze direct na het betaalproces aan uw dashboard toegevoegd. 


Koppeling met uw ELO
Wilt u dat u en uw leerlingen rechtstreeks vanuit uw ELO kunnen inloggen bij LAMBO? Dat is mogelijk dankzij een koppeling van Kennisnet/Entrée. Lees hier hoe u deze kunt realiseren.